BEAUCERON

BEAUCERON 
De Beauceron, ook wel Bas Rouge of Berger de Beauce genoemd, is één van de Franse herders, die aan het eind van de 19de eeuw op de grote vlaktes rond Parijs, in gebruik waren bij de Franse boeren.
 
De beauceron is geen terug gefokt of gecreëerd ras, maar is een rechtstreekse afstammeling van de honden die destijds door de Franse boeren gebruikt werden voor het hoeden van hun schapen.
De schaapherder gebruikte zijn beaucerons om zijn schapen te weiden op de vlakte zonder omheining. Ook werden de beaucerons gebruikt om het vee bijeen te houden op de markt in Parijs. Daarbij was het hun taak om te zorgen dat er geen vee naar een andere groep ging.

​De beauceron kenmerkt zich door zijn uithoudingsvermogen, vastberadenheid en oplettendheid. Hij is moedig, snel, flink en krachtig, gespierd, robuust en respectvol.
Hij is loyaal voor zijn gezin, mits goed gesocialiseerd is hij lief en vriendelijk.
 
De beauceron is geschikt als huishond, maar heeft dan wel veel beweging nodig. Alleen een simpel blokje om is niet voldoende.
De beauceron is ook geschikt als werkhond. Denk hierbij aan het hoeden van schapen, gehoorzaamheidtraining, behendigheid en waterwerk. Maar ook speuren, fietsen of hardlopen. Er zijn vele soorten (recreatieve) hondensporten die je kunt beoefenen.
 
De opvoeding van de beauceron dient niet onderschat te worden! Hier gaat veel tijd en doorzettingsvermogen in zitten, maar zal uiteindelijk beloont worden in een fantastische vriend voor het leven. 
De beauceron komt voor in twee kleurstellingen: black & tan (zwart met bruine aftekeningen) en arlequin (zwart met witte / zilveren haren en een bruine aftekening).
De beauceron heeft aan de binnenkant van de achterpoten een dubbele hubertusklauw. De hubertusklauwen vormen twee van elkaar gescheiden duimen met nagels, dicht bij de voet. Deze stammen nog uit de vroegere tijd, zo hadden de honden meer houvast op de ondergrond, bij het beklimmen van bergen en het lopen over schapen.
 
Reuen hebben een schofthoogte van 65-70 cm. De teven hebben een schofthoogte van 61-68 cm.
De beauceron kan zo'n 13 jaar oud worden.
Share by: